Een prachtige vakantie in Noorwegen: rondreis maken

Een prachtige vakantie in Noorwegen: rondreis maken

februari 8, 2023 0 Door Buffalo Websites

Wie Noorwegen vanaf de boot binnenvaart ervaart het direct: dit land zit vol wisselende landschappen. Zodra je even langs de kust omhoog richting de bergen rijdt, kun je in enkele minuten in een totaal ander landschap rijden. Wie voor het eerst op zijn vakantie in Noorwegen aankomt, wordt vaak direct overdonderd door het imposante landschap.

Stoppen en genieten

Na korte tijd zou je al willen stoppen om de omgeving op je in te laten werken. En gelukkig kan dat ook. Geen wonder dat je de eerste de beste parkeerplaats eigenlijk op zou willen zoeken. De zuidkust waar je net aangekomen bent is al een verkenning waard. Niet voor niets is deze omgeving dé populaire vakantieplek voor de Noren zelf. Met je camper of caravan kun je de leuke witte plaatsjes aan de zuidkust mooi verkennen. Bij de meeste kleinere plaatsjes zet je de camper buiten het stadje, om lopend de omgeving te verkennen.

De bergen in

Maar na de kust liggen de bergen te lonken. De rustige wegen omhoog bieden fraaie uitzichten. Zie je een parkeerplaats, draai dan het stuur maar direct naar rechts. Dan kunnen de snellere weggebruikers omhoog en jij geniet rustig van het landschap. Eigenlijk zijn de parkeerplaatsen langs de weg dé plekken om even rustig koffie te zetten en Noorwegen echt te ervaren. Want dit land komt het best tot zijn recht wanneer je het relaxte tempo van de Noren zelf naleeft. Tip: wist je dat je ook een prachtige cruise rond Noorwegen kunt maken? Je bezoekt dan ook bijvoorbeeld plekken in Finland, Zweden en Denemarken.

Eindeloos verkennen

Wie heel Noorwegen wil leren kennen heeft wel een paar weken nodig. De ruimte en de mogelijkheden die er zijn, zijn groot. Voor velen die de tijd hebben is de Noordkaap een ultiem reisdoel. Je kunt dan uiteraard de E6 – de hoofdweg naar het noorden –  omhoog nemen, maar voor wie de tijd heeft zijn de alternatieve routes aan te raden. In het noorden is dat bijvoorbeeld Kystriksveien, de provinciale weg langs de kust: 650 kilometer genieten. En zo zit Noorwegen vol met deze avontuurlijke wegen. De toeristische routes vormen een voor een mooie uitdaging.

Met de kampeerauto op de veerboot

Om met de deur in huis te vallen: de overtocht met de veerboot is ontzettend leuk, vooral als u met de auto, aanhangwagen of camper reist. Deze trouwe vakantievoertuigen kunnen immers ook even tot rust komen en zich nu eens zelf eens laten vervoeren. Zelfs ervaren reizigers krijgen elke keer weer een tintelend gevoel in de buik als ze een veerboot op rijden. Onder het motto ‘op naar nieuwe kusten’ rijdt u in Hirtshals op de veerboot om deze pas in Noorwegen weer te verlaten. Met deze overtocht begint de vakantie al op de heenreis! Na het inchecken bij de terminal in Hirtshals krijgt u een rij toegewezen, waarna u de motor uitzet. U wacht in de rij tot u door het personeel van de veerboot een plek aan boord krijgt toegewezen. Daarna trekt u de handrem aan, zet u de wagen in de versnelling en neemt u de spullen voor de nacht mee. Tijdens de overtocht zijn de parkeerdekken voor personenauto’s en vrachtwagens afgesloten.

Vlak voor het aanmeren worden u en uw medereizigers verzocht om weer in het voertuig plaats te nemen. Na aankomst zorgt het personeel ervoor dat de auto’s ordelijk van de veerboot worden gereden.