Kom genieten in het pittoreske Dwingeloo!

Kom genieten in het pittoreske Dwingeloo!

mei 9, 2022 0 Door Buffalo Websites

Voel jij dat je al een tijdje overprikkeld bent? Dan ben je zeker weten niet de enige. Door de komst van sociale media krijgen we op één dag honderden meldingen. Al deze meldingen triggeren ons om constant scherp te blijven in een wereld die in een rap tempo aan het veranderen is. Door deze grote hoeveelheid aan prikkels raken steeds meer mensen vermoeid. Deze vermoeidheid zorgt ervoor dat we slechter gaan slapen en daardoor uiteindelijk minder goed presteren op werk, school of bij andere afspraken. Om even helemaal weer tot rust te komen is het een goed idee om te komen genieten in het pittoreske Dwingeloo. In de Drents dorp smelten natuur en cultuur samen voor een onvergetelijke ervaring. Lees snel verder en ontdek wat er in dit dorp allemaal te doen is!

1. Radiotelescoop Dwingeloo

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Nederland is de radiotelescoop in Dwingeloo. Dit astronomisch bouwwerk ligt aan de rand van het nationaal park Dwingelderveld en kan hierdoor gemakkelijk via verschillende wandelroutes in Drenthe worden bereikt. Daarnaast kent de radiotelescoop een omvangrijke geschiedenis. Zo werd dit astronomisch bouwwerk in 1965 in samenwerking met diverse Nederlandse universiteiten gebouwd om zonnestelsels in de ruimte te kunnen bestuderen.

Sinds 1998 wordt de radiotelescoop alleen niet meer voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de Radiotelescoop in Dwingeloo sinds 2010 onderdeel is van het industrieel erfgoedlijst. Niet zo vreemd dus dat ieder jaar weer veel Nederlanders dit astronomisch bouwwerk komen bezoeken.

2 Sint Nicolaaskerk

Wanneer je in Dwingeloo bent, dan mag een bezoek aan de Sint Nicolaaskerk natuurlijk niet ontbreken. Deze eeuwen oude kerk staat immers midden in het dorp en is gemakkelijk te herkennen aan haar torenspits in de vorm van een ui. In de volksmond wordt dit ook wel ‘de siepel’ genoemd. Dit is natuurlijk het Drentse woord voor ui. De Sint Nicolaaskerk staat hierom ook op de nationale monumentenlijst en kan je in de maanden mei tot en met augustus op zowel de woensdag als de donderdag bezoeken van 13.30 tot 16.00 uur.

3 Landgoed Oldengaerde

Wil je even helemaal tot rust komen door te gaan fietsen in Dwingeloo? Dan is het landgoed Oldengaerde uitermate geschikt. Dit omvangrijke landgoed is rond 1420 gebouwd voor Reynolt van Echten die in Dwingeloo wou wonen.  In de jaren die volgende hebben diverse generaties op het landgoed gewoond en volledig naar eigen smaak ingericht. Dit is goed te zien aan de geurige tuinen die in de 18de eeuw helemaal volgens de Franse tuinmode is ingericht. Deze tuinmode is bekend geworden doordat de symmetrie centraal staat. In het omliggende bos kan je bovendien niet alleen genieten van de vele wonderen uit de natuur, maar ook nog eens verschillende soorten dieren. Vanuit het landgoed Oldengaerde fiets je door naar verschillende kleine Drentse dorpen voor een goede impressie van de provincie!